Ένας καθιερωμένος χριστουγεννιάτικος θεσμός της Ομιλίτικης οικογένειας, την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Στο αρχείο εφημερίδων της Βικελαίας αν ψάξεις τα φύλλα τις μέρες των Χριστουγέννων από την ίδρυση του ΟΦΗ, μέχρι και την έναρξη του Β'Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκύπτει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το εύρημα δηλαδή ότι ο ΟΦΗ είχε καθιερώσει χριστουγεννιάτικο χορό στο Ντορέ και άναμμα του δέντρου, κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου. Και τα δημοσιεύματα δείχνουν ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα event της χρονιάς για όλη την πόλη.

Οι ετοιμασίες κρατούσαν μέρες και τα αγόρια και τα κορίτσια του ΟΦΗ έβαζαν τα δυνατά τους, για να διοργανωσουν μια γιορτή, που θα ξεπερνούσε αυτή της προηγούμενης χρονιάς.

Οι περιγραφές των εφημερίδων είναι αρκετά γλαφυρές και βλέπουμε ότι οι προπαππούδες μας ήταν αρκετά ... κουλτουριάρηδες. Μέχρι και μπαλαρίνα διεθνούς φήμης είχαν φέρει στη γιορτή και οι νεολαίοι του ΟΦΗ χόρευαν τους σύγχρονους χορούς εκείνης της εποχής, ενώ τα δώρα ερχόντουσαν από την Αθήνα.

Ενώ μαθαίνουμε ότι ο ΟΦΗ είχε μέχρι και τμήμα Κρίκετ! Και σε κάποια αποκόμματα βγαίνουν μερικά ονόματα μελών του ΟΦΗ, που ίσως δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Ίσως κάποιοι δείτε και ονόματα συγγενών σας.

- Όλα τα δημοσιεύματα προέρχονται από την εφημερίδα “ Ανόρθωσις” και δημοσιεύθηκαν από το 1927 μέχρι και το 1939, τις παραμονές και τις επόμενες ημέρες των Χριστουγένων και αυτό δείχνει ότι ήταν ένας καθιερωμένος ετήσιος θεσμός της οικογένειας του ΟΦΗ, από την ίδρυσή του, μέχρι και τη βίαιη διακοπή του, λόγω του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής.

- Για την εικονιζόμενη Edith Zeisler μαθαίνουμε από το Google ότι ήταν διεθνούς φήμη μπαλαρίνα και ηθοποιός από την Ουγγαρία και ότι ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια στο χορό στις μύτες με πουέντ.